Americanii ar putea băga în corzi Huawei dacă această idee va fi pusă în practică
Politica Americii ar putea deveni și mai agresivă în ce privește zona telecom. Primii care au de pierdut sunt, evident, chinezii de la Huawei, lideri în domeniu.
Huawei e cea mai mare companie din lume care livrează echipamente telecom. Dar americanii vor să schimbe acest lucru, iar lucrurile sunt făcute treptat. Chinezii sunt deja în mijlocul unui scandal internațional, fiind acuzați de Washington că spionează pentru Guvernul de la Beijing.
Acest lucru ar fi posibil chiar prin intermediul echipamentelor telecom pe care le livrează. E motivul pentru care SUA nu mai lucrează cu Huawei la implementarea noii tehnologii 5G. A cerut același lucru și partenerilor din Europa și din alte colțuri ale lumii.
Unii s-au conformat, alții nu.
Picătura chinezească cu Huawei
Ofensiva americanilor la adresa companiei Huawei pare o tactică gândită după modelul „picăturii chinezești”. Pași mici care au rolul să destabilizeze compania și să-i șubrezească poziția.
Cea mai agresivă abordare de până acum e, însă, propusă de Procurorul General al Americii, William Barr. Un om care are legătură cu domeniul telecom, din moment ce a lucrat, în trecut, pe postul de consilier la gigantul american Verizon. William Barr le propune firmelor americane și partenerilor acestora să încerce să împingă și mai tare în corzi Huawei.
Soluția ar fi cumpărarea unor pachete consistente de acțiuni în cadrul unor giganți europeni precum Nokia și Ericsson. Pentru americani ar însemna, într-adevăr, consolidarea poziției la nivel global. Numai că pentru europeni ar putea însemna inversul: adică o poziție mai slăbită, exact în perioada în care Europa cere suveranitate digitală și, mai ales, impunere pe piața 5G.
Mai ales că europenii au cam pierdut deja startul, după cum am scris AICI.
Propunere agresivă din partea SUA
Propunerea Procurorului General al SUA vine într-un moment în care bătălia se dă pe noua rețea de date mobile 5G. Sunt mulți experți care susțin că chinezii de la Huawei sunt singurii în măsură să livreze echipamentele necesare. Dar americanii susțin contrariul. N-ar fi chiar așa.
Iar lumea s-ar putea descurca și fără rețelistica oferită de chinezi, despre care SUA susțin că ar fi, de fapt, un instrument de spionaj. Care ar putea fura secrete de stat și tehnologie din alte țări și le-ar pune pe tava Guvernului de la Beijing.
FBI are nu mai puțin de 1.000 de cazuri în care Huawei e acuzată de furt de tehnologie și de riscuri la adresa securității naționale. Or, nu prea iese foc fără fum. Dacă propunerea lui William Barr le surâde giganților americani din domeniu, atunci europenii de la Nokia și Ericsson s-ar putea vedea în situația în care ar trebui să cântărească foarte bine decizie.
Sigur, eventuale oferte ar fi extrem de tentante, dar nici Bruxellesul nu va sta cu mâinile în sân. Dacă se produce o prea mare concentrare a americanilor pe piața echipamentelor telecom din Europa, atunci astfel de înțelegeri n-ar trece niciodată de organismele de reglementare în domeniul concurenței.